Istoric

Paul Tomita s-a nascut la 12 iunie 1914, in localitatea Pianu de Jos. Inca din copilarie visul sau a fost acela de a juca golf, el parasindu-si satul natal la varsta de 15 ani pentru a merge la Bucuresti. Aici reuseste sa se angajeze ca baiat de mingi si ca invatacel al profesorului francez J.B. Lammaison, care preda golful in cadrul cercului diplomatic “Country Club”. In 1932 devine asistentul lui J.T. Baker.

In toamna anului 1937 Asociatia Profesionistilor de Golf de la Londra, prin Lordul Halifax, ii acorda tanarului Paul Tomita titlul de profesor. Din 1938 pana la pensionare, in 1975, Paul Tomiţa a servit cu credinţa, dragoste şi daruire cauza golfului romanesc, fiind profesor titular de golf la Country Club. Regele Mihai, membrii ai marilor familii Cantacuzino, Ghica, Brancoveanu, Stirbei, Bibescu, alte mari personalitaţi ale vremii, precum si ambasadorii si diplomatii care frecventau Country Club au mostenit de la Paul Tomita tehnica si maiestria jocului, dar si simpatia fata de acest extraordinar om.

In perioada anilor 1968-1973, la insistentele unor personalitati de peste hotare si sponsorizat de Firma Dunhill, Paul Tomita a reusit sa participe la Campionate Mondiale de Golf organizate in 8 tari. In anul 1968, numarul din 5 decembrie al unei publicatii britanice de specialitate avea ca titlu :                        “Paul Tomita – The most remarkable character of theWorld Cup”.

Iesind la pensie, Paul Tomita s-a retras in satul sau natal – Pianu de Jos – unde si-a continuat activitatea pe terenul de golf – pe atunci nou infiintat – care ii poarta numele. In 20 februarie 1995 lua fiinta Clubul de Golf Profesor “Paul Tomita”, cu sediul la Alba Iulia fiind inregistrat in registrul comertului in 4 iunie 1997 si certificat ca primul club de golf privat din Romania. Acesta functioneaza conform ordonantei nr. 26/2000, in categoria Asociatii si Fundatii. Clubul de Golf “Paul Tomita” a participat la infiintarea Federatiei Romane de Golf, la data de 22 septembrie 2004, in localitatea Breaza, judetul Prahova avand ca reprezentanti pe Giorgio Tomaselli, in calitate de presedinte si prof. Nicolae Ursu, secretar.